pondelok 23. júna 2014

Z hodiny chorvátčiny

Ahojte, dnešná téma príspevku bude tak trochu netradičná. Bude sa týkať Slovákmi najnavštevovanejšej destinácie- Chorvátska, konkrétne vám predstavím pár základných fráz.
Určite máte aspoň jedného kamaráta/známeho, ktorý trávil dovolenku v krajine Plitvických jazier. Možno sa tam chystáte toto leto tiež. Hovorí sa, že Slovania Slovanom rozumejú, avšak nie je to pravidlom. Napríklad v reštaurácii či obchode majú dosť odlišné názvy, ako máme doma. Pri surfovaní na internete nenájdete veľa chorvátskych slov, ktoré sa dajú použiť ku plynulej bežnej konverzácii. Veľa z fráz, ktoré mi ujo Google ponúkol, boli chybné. 


Prv, než si prečítate tie sľúbené frázy, by som vám rada povedala, čo by mal mať a skúsiť každý turista. Zo suvenírov si kúpte kravatu. Je to jedinečný suvenír, ktorý je moderný už cez 300 rokov. Pre pravých gurmánov odporúčam pršut a vratina, ďalej chorvátsky med, studená príloha k jedlu ajvar alebo klobása kulen. Z pitia môžete vyskúšať populárne Karlovačko pivo a Ožujsko pivo. Zo slovenských reťazcov možno poznáte vodu Jana, ktorá je chorvátskeho pôvodu.

Aby ste sa vedeli viac vžiť do výslovnosti Chorvátov, všetko vyslovujte tvrdo. Trénujte to na slovnom spojení študent (slovensky) verzus student (chorvátsky).
A nižšie prípájam sľúbené chorvátske frázy :).

Ahoj- Bog
Dovidenia- Dovidženja
Dobré ráno- Dobro jutro
Dobrý večer- Dobar večer
Dobrý deň- Dobar dan
Ako sa voláš?- Kako se zoveš?
Som Sunny a som zo Slovenska.- Zovem se Sunny i ja sam iz Slovačke.
Prosím si- Molim si
Nech sa páči- Izvolite

Káva, džús, čaj, pivo, víno- Kava, sok, čaj, pivo, vino
Polievka- Juha (h čítajú ako ch, čiže Jucha)
Mäso- Maso
Zemiaky- Krumpir
Ryža- Riža
Cestoviny- Tjestina
Zelenina- Povŕče
Vyprážaný syr- Pohani sir
Rezeň- Odrezak
Zmrzlina- Sladoled

Posteľ- Krevet
Obchod- Trgovina
Reštaurácia- Restoran
Výlet- Izlet
Mesto- Grad
Dedina- Selo
Pláž- Plaža
Kľúč- Ključ
Slovník- Rječnik
Je tu pekne.- Je tu lijepo.
Je tu dobre- Je tu dobro.









Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára