sobota 5. októbra 2013

Život cirkusanta

Ako malí sme sa chceli dotknúť zlatej ťavy za ohradou, odfotografovať sa s hadom okolo krku či sme so zatajeným dychom sledovali akrobatku kráčajúcu po lane. Vôňa cukrovej vaty, obklopený zvieratami či hlasný potlesk divákov, to zažíva cirkusant viac menej denne. Výnimkou sú chladné mesiace, kedy cirkus preruší svoju cestovateľskú púť a zamestnanci sa uchýlia do svojich príbytkov. 
Je málo cirkusantov, ktorí prídu pracovať do cirkusu cez inzerát. Väčšina z nich sa už pod šapitó narodí a čím sú starší, tým rýchlejšie sa učia remeslu, ktoré preberajú od svojich predkov. Hana Alešová, spolumajiteľka známeho cirkusu Aleš, taktiež vyrastala pri cirkuse a oficiálne začala vystupovať ako devätnásťročná. Keď sa zamilovala do svojho muža Antonína, tiež cirkusanta, jej možné vízie o tom, žeby nepokračovala v cirkuse, razom zanikli. Na rovnakú dráhu sa vydali aj ich deti, dcéra robí vzdušnú akrobatku a syn krotí divé šelmy. Najmladší člen cirkusu, len päťročný Hanin vnuk Vojta, sa venuje vystúpeniu s kozami. 
Ich život je veľmi zaujímavý, no zároveň ťažký. Mnohí ľudia by si nevedeli predstaviť tri ročné obdobia na cestách s divokými šelmami a prespávať v maringotkách, ku tomu predvádzať až dych berúce čísla pred obecenstvom. Cirkusanti sa zhodujú, že svoj život by nemenili a sú plne spokojní. Ich spôsob života je pre nás netradičný a im môže prísť nepochopiteľný práve ten náš. Ak od kolísky pracujú pri cirkuse, je to pre nich rovnako prirodzené ako pre teba tvoj život. Maringotky sú dnes priestrannejšie ako kedysi, nájdeme v nich všetko, čo potrebujeme ku spokojnému životu- kuchyňu, obývací priestor, kúpeľňu aj spálňu.



Lenže čo ak nastanú problémy pri výchove cirkusantských detí? Podobný prípad sa udial medzi ženou, ktorá bola dušou cirkusantka a zaplietla sa s ,,obyčajným" mužom. Zo vzťahu pochádza dieťa a keď sa rozišli, muž žiadal na súde dieťa do svojej opatery. Nerozumel, ako môže byť dieťa vychovávané medzi zvieratami a žonglérskymi loptičkami. Dieťa sa však vyjadrilo, že so svojim životom je spokojné a cirkus miluje. Principál cirkusu potvrdil, že sa nachádza u nich veľa stredoškolákov i vysokoškolákov a aj keď nemajú kvôli neustálemu cestovaniu ideálnu školskú dochádzku, sú u nich spokojní. Muž sa musel zmieriť s tým, že dieťa bude navštevovať len v určité dni. 
Vychutnávanie kávy v maringotke je pre cirkusantov prirodzené. Svoje predstavenia robia s láskou a odmenou za to, že obetovali svoj život cirkusu, sú nadšené tváre divákov.

1 komentár:

  1. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť