utorok 10. septembra 2013

Berieme si študentskú pôžičku

Si študentom VŠ a s financiami ti nevyšlo všetko podľa tvojich predstáv? Pre študentov sú organizované rôzne projekty či zľavy, čo mnohí ocenia. Takisto sa naskytuje i možnosť zapožičania peňazí počas štúdia. Ak sa rozhodneš pre takýto krok, je dobré vedieť o pôžičke pár vecí dopredu, ktoré sú stručne zhrnuté formou otázok v článku.

Aké sú podmienky, aby som získal študentskú pôžičku? 

  1. Si študentom dennej alebo externej formy štúdia na VŠ v ktoromkoľvek stupni (Bc., Mgr., Ing., MUDr., PhD., ...)
  2. Máš trvalý pobyt na Slovensku alebo vlastníš preukaz zahraničného Slováka. 
  3. Si zapísaný do ročníka v akademickom roku (pre tento rok je to 2013/2014)
Koľko peňazí môžem dostať? 

Minimálna výška pôžičky ...................................................................... 500 €
Maximálna výška pôžičky pre študentov I. a II. stupňa VŠ ................... 3.000 €
Maximálna výška pôžičky pre študentov III. stupňa VŠ ........................ 6.000 €

Ako mám postupovať pri podaní prihlášky? 


  1. Stiahni si a vytlač Žiadosť o študentskú pôžičku (môžeš tak urobiť na stránke studentskefinancie.sk)
  2. Zájdi na študijné oddelenie svojej fakulty a nechaj si potvrdiť údaje uvedené v 3 sekcii žiadosti.
  3. K žiadosti pripoj potrebné dokumenty ako prílohy (viď inštrukcie v žiadosti).
  4. Vyplnenú žiadosť spolu s prílohami pošli na adresu fondu najneskôr 28. októbra (žiadosť musí byť doručená do fondu 31. októbra, doručenie bežnej poštovej zásielky trvá dva až tri dni). Adresa fondu je: Fond na podporu vzdelávania, Panenská 29, 81103 Bratislava 1
Je potrebný pri podpísaní zmluvy ručiteľ?

Áno. K podpísaniu zmluvy o pôžičke potrebuješ mať jedného ručiteľa, môže ním byť ktokoľvek, napr. rodič, súrodenec, iný člen rodiny, kamarát... Ručiteľom pôžičky môže byť len osoba s trvalým pobytom na Slovensku a staršia než 18 rokov, ktorá má v čase ručenia pracovný pomer na neurčitý čas alebo iný preukázateľný pravidelný zdroj príjmu (napr. dôchodok).

Dokedy treba podať žiadosť?

Fond prijíma žiadosti do 31. októbra 2013. Po tomto dátume možno o pôžičku požiadať, avšak môže sa stať, že zdroje fondu budú v tej dobe už vyčerpané a pôžičku nezískaš. Peniaze ti budú odoslané začiatkom roku 2014 (prečítaj si postup podania žiadosti nižšie).

Čo sa bude diať, ak skončím bakalársky stupeň?

Po skončení bakalárskeho štúdia je potrebné kontaktovať pracovníkov Fondu na podporu vzdelávania a oznámiť im, či pokračuješ ďalej v štúdiu. Po skončení štúdia na VŠ by si mal totiž začať splácať pôžičku, ak však pokračuješ v štúdiu v magisterskom, alebo inžinierskom stupni, máš nárok na odklad splátok až do skončenia ďalšieho štúdia.

Výhody študentskej pôžičky: 

  1. Počas štúdia na vysokej škole sa pôžička neúročí a ani nespláca.
  2. Vedenie účtu ako aj elektronický výpis účtu sú bezplatné.
  3. Počas trvania materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky máš nárok na odklad splátok. Odklad splátok je možný celkovo najviac na 5 rokov. Pôžička sa v tomto čase nespláca.
  4. Pôžička sa úročí sadzbou vo výške 4,5% p.a. (napr. banky požičiavajú bežne až za 8% - 12% p.a.)
  5. Fond poisťuje každého klienta pre prípad trvalého úrazu alebo smrti, čo znamená, že v takýchto prípadoch bude splácanie pôžičky hradené z poistenia. Ty a tvoja rodina bude od splátok oslobodená.
  6. Lehota splatnosti pôžičky je 10 rokov, splácať začínaš až po ukončení VŠ.

Názor dvoch študentov, ktorí si vzali študentskú pôžičku:  


Lukáš:
Prvýkrát o študentskú pôžičku požiadal v prvom ročníku magisterského štúdia. Po oba posledné roky žiadal o najvyššiu sumu 3.000 €. Po škole sa zamestnal a pôžičku začal splácať. Nechcel však výrazne znížiť svoj príjem a tak sa rozhodol pre splátkové obdobie piatich rokov.

Ivana:
Študovala na filozofickej fakulte päť rokov, počas ktorých si každoročne podala žiadosť o pôžičku v hodnote 1.000 €. Po škole otehotnela a nasledujúce tri roky zostala doma na materskej dovolenke. Nakoľko splácanie pôžičky počas materskej dovolenky môže byť odložené, začala Ivana splácať až po jej skončení. Obdobie na materskej dovolenke je bezúročné, takže jej nezvýšilo náklady na úhradu pôžičky. Výška Ivaniných mesačných splátok počas desiatich rokov splácania je taká istá, ako keby pôžičku začala splácať hneď po škole.














3 komentáre:

  1. V LAPO MICROFINANCE Ponúkame pôžičky fyzickým osobám, spoločnostiam a partnerským organizáciám s úrokovou sadzbou 2% ročne. Potrebujete naliehavú pôžičku na začatie podnikania, dlhové pôžičky? Kúpite si auto alebo dom? Ak áno, nemusíte sa obávať, pretože ponúkame všetky typy úverov za nízku a prijateľnú sadzbu 2%, bez zabezpečenia a bez kontroly kreditu. Minimálna suma, ktorú si môžete požičať, je 5 000,00 USD, maximálne však 10 miliónov USD. (ODPOVEĎ NA MAIL: lapofunding960@gmail.com ,, S pozdravom)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pôžička – Hypotéky až 100 000eur a viac
    - Ponúkame Pôžičku DO 100 000 eur, Pre každého,
    - Pôžička na účet
    - Bez preverovania bankového registra,
    - Seriózne jednanie
    Ak mate záujem o uver, stačí do emailu uviesť vaše, meno, priezvisko, telefónne číslo,. My vás budeme následne kontaktovať.
    E-mail: pozrirych@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť