pondelok 9. septembra 2013

Fenomén Bratislavčaniek

Klopkanie podpätkov, dlhé vlasy, ktoré už na prvý pohľad prezrádzajú svoju nepravosť, v ruke značková kabelka (žiaden fejk od Vietnamcov) a najnovší Smartfón pri uchu. Detaily ako umelé bosorácke nechty, koketný pohľad či luxus dýchajúci na každom kúsku tela, sa dajú doladiť podľa fantázie pri slove: Bratislavčanka. 
Pred pár rokmi ľudia tancovali na diskotékach na pieseň od slovenského rappera Rytmusa, zlatokopky. Pravdepodobne odtiaľ pochádza predstava o bežnej dievčine z Prešporka. Klip, v ktorom hlavnú úlohu obsadila česká modelka Agáta Hanychová, sa stvárňuje príbeh ženy, z ktorej sa stala zlatokopka, aby si mohla dovoliť vyšší životný štandard. 

Zlatokopky sú vykresľované ako mladé, krásne mrchy, ktoré si dokážu obtočiť okolo prsta hocijakého chlapa s tučným bankovým kontom. Navlas rovnaká bola Agáta v klipe. Tak je vnímavá väčšina bratislavských kočiek. Avšak môžu ich ľudia nazývať zlatokopkami iba na základe jedného klipu?

Dôvodov môže byť viac. Mladé mestské slečny majú iný štýl obliekania, mesto ponúka širšiu paletu módy. Rovné chodníky v pešej zóne im dovoľujú nosiť podpätky, veľa obchodov ponúka rôzne štýly módy a ženy radi experimentujú. Pre niekoho môže byť istý štýl obliekania popudivý, vulgárny. 
S ďalším častým dôvodom, prečo pohŕdať, sa stretávame večer pri televízii. Na obrazovkách vidíme fotomodelky či rôzne účastníčky šou, ktoré sa niekedy neprezentujú dvakrát najlepšie a pochádzajú z hlavného mesta. 
V Bratislave sa premávajú mladučké slečny na veľkých autách a nejeden človek sa sám seba spýta, odkiaľ to auto má. Musí to byť určite zlatokopka. To auto môže pochádzať z jej výplaty (ak sa pýtate, za aký plat si v tak mladom veku môže dovoliť dievča drahé auto, vysvetlenie môže znieť: dievča má mladistvý vzhľad a v skutočnosti má i o desať rokov viac, takže si ho mohla kúpiť sama; druhá alternatíva je, že práca jej zabezpečuje vysoké príjmy, taká je práca modelky, letušky, takisto aj práca zdravotnej sestry v zahraničí a podobne) či ako dar od majetnejších rodičov. 

Ľudia nadobúdajú dojem, že žena je zlatokopkou, ak sa drží ,,žabka" za ruku s ,,dedkom". Takýchto prípadov je za posledné roky veľa, kedy sa jednalo o skutočné zlatokopky, ktorých dočasný partner im vedel zaplatiť jednu dovolenku v Alpách a druhú na Ibize za krátke časové obdobie. Čo však, ak ,,dedko" však nemá peňazí nazvyš? Môže ísť o dievčinu, ktorej imponujú starší muži a nie rovesníci.


Veľa bratislavských dievčat dopláca na fenomén Bratislavčaniek, kedy môžu byť terčom ohovárania alebo nejakého znevýhodnenia v škole či práci. Dokonca sa ju bude štítiť pozvať na rande nejaký chlapec, pretože je z Bratislavy. Ak sa stretnetneš s nejakou bratislavskou slečnou, prv, ako odsúdiš jej tvrdý západoslovenský prízvuk, pokús sa na ňu pozrieť pohľadom individuality a nie pohľadom väčšiny. 

1 komentár:

  1. Aké sú vaše finančné potreby? Poskytujeme pôžičky od minimálne 7 000 USD do maximálne 900 000 000,00 USD s pohodlným trvaním, ktoré sa pohybuje od 1 do 25 rokov pri veľmi zníženej úrokovej sadzbe 3%. Kontaktujte nás e-mailom: mrfrankpoterloanoffer@gmail.com
    Ďakujeme a tešíme sa na vašu rýchlu odpoveď.
    S pozdravom,

    OdpovedaťOdstrániť